Ez az étel családunk egyik kedvence, az ötlet nem az enyém, Frank Júlia nyomán készül.
Legtöbbször csiperkegombát használok hozzá, hiszen az a leginkább elérhető számomra, picurka gombákat keresek, és egyben hagyom. Sajnos már pár éve annak, hogy szegfűgomba került bele, az volt a legjobb. Most kaptam egy 165 g szárazanyag-tartalmú rókagomba-konzervet, úgy gondoltam, kipróbálom azzal. Ezenkívül nyersen, saját levében eltett magozott meggy (de kimagozott befőtt is jó) és csirkemell az alapanyag.
A csirkemell-filét (½ kg 4 személynek) kisebb darabokra vágtam. Egy közepes fej hagymát kockára, három gerezd fokhagymát apróra.
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzátettem a fokhagymát, rá a csirkedarabokat. Megszórtam kis sóval, több reszelt gyömbérrel és fehér borssal. Néha megkeverve pirítottam, mikor már majdnem puha volt (ez csak pár perc), hozzátettem a gombát, elforraltam, míg sercegni kezdett. (Mivel a gomba konzerv, puhulnia már nem kell, csak kissé megpirulni – a levét félretettem, jó lesz majd egy leveshez.) Beletettem a meggyet, csak nagyjából leszűrve – mennyisége kb. a gombával azonos –, elforraltam a levét, ráöntöttem 2 dl tejszínt, megszórtam egy jó adag petrezselyemmel. Egyet még forr, kész.
Krumplikrokett lusta módra
Vagy hogy is nevezzem... Megfőztem sós vízben ½ kg kockára vágott krumplit, leszűrtem, még forrón összetörtem. Belekevertem 1 evőkanál vajat, 1 púpos evőkanál lisztet egy késhegynyi sütőporral, két egész tojást. Jól összekevertem. Elég forró olajban sütöttem úgy, hogy kanállal galuskaként beleszaggattam az olajba, miközben minden darabnál a kanalat olajba mártottam. Nem akartam túl nagyokat, ezért a méret egy gyerekkanál volt.
Utolsó kommentek